رشته مهندسی شیمی پیام نور چه رشتهای است؟ چه مشاغلی از دل آن بیرون میآیند؟ تحصیل در رشته مهندسی شیمی چهگونه است و چه تعداد واحد باید پشت سر بگذاریم؟ اصلا چهطور میتوانیم وارد آن شویم؟ رشته مهندسی شیمی از جمله رشتههای محبوب بین دانشآموزان است که خیلیها میخواهند از مزیتهایی که پس از تحصیل در این رشته بهدست میآورند (مثل ورود به صنایع پتروشیمی) نهایت استفاده را ببرند. ولی شاید همهچیز درباره رشته مهندسی شیمی را بهدرستی ندانند. در این مقاله بهصورت جامع با این رشته آشنا میشویم.
رشته مهندسی شیمی چیست؟
رشته مهندسی شیمی شاخهای از مهندسی است که از ترکیب اصول و قواعد شیمی، فیزیک، ریاضیات و اقتصاد تشکیل شده تا به وسیله این علوم، به طراحی و بهبود فرایندهایی مثل تولید، تبدیل و بهرهوری از مواد شیمیایی و انرژی بپردازد. این تعریفی است که از این رشته بیان میشود.
یک مهندس شیمی با در نظر گرفتن عواملی مثل امنیت، ثبات محصولات و کاهش هزینهها، تمرکز خود را بر روی ایجاد سیستمهای مقرونبهصرفه جهت استفاده در صنایع عظیم شیمیایی منعطف خواهد کرد. یعنی سعیاش این است که با دانش خود، مواد شیمیاییای را به وجود بیاورد یا دستگاههایی را خلق کند که عملکرد صنایع و شرایط محیط زیست را از لحاظ شیمی توسعه ببخشد.
جالب است بدانید قدمت رشته مهندسی شیمی در جهان به سال ۱۸۸۰ میلادی برمیگردد. این رشته از سال ۱۳۴۵ وارد ایران شد و از اوایل دهه ۷۰ شمسی نیز رشته مهندسی شیمی پیام نور در دانشگاههای پیام نور شروع به جذب دانشجو کرد.
طیف فعالیتهای مهندسان شیمی بسیار وسیع است؛ برای مثال آنها در زمینه چالشهای بینالمللی مثل بهبود شرایط آبوهوایی به وسیله طراحی سیستمهایی کارآمد برای تصفیه آلودگی هوا فعال هستند. یا مثلا در حیطه توسعه لوازمهای تولیدی شیمیایی، ارائه ایده و نوآوری در ایجاد مواد شیمیایی مفیدتر (دارویی، صنعتی، آرایشی و…) یا یافتن راهحلهایی برای مسائل مربوط به بخش انرژی (مثل سوختهای بیوفیول)، بهوجود آوردن مواد شیمیایی موثر در بهبود مواد الکترونیکی و ساختمانی و غیره نیز کار میکنند.
رشته مهندسی شیمی پیام نور چند واحد است؟
رشته مهندسی شیمی پیام نور در مجموع ۱۳۸ واحد است. دروس تخصصی، اصلی، عمومی، اختیاری و پایه این رشته بر طبق چارت رسمی دانشگاه پیام نور به شکل زیر دستهبندی میشوند:
- ۳۱ واحد پایه
- ۵۵ واحد اصلی
- ۲۱ واحد تخصصی
- ۲۲ واحد عمومی
- ۹ واحد اختیاری
توجه داشته باشید که دروس اختیاری نیز همگی اختصاصی هستند؛ صرفا در یک لیست قرار گرفتهاند که شما از بین آنها تنها باید ۹ واحد را در طول ۸ ترم و ۴ سال دوران تحصیلتان در مقطع کارشناسی بردارید. جهت کسب اطلاعات بیشتر، فایل پی دی اف چارت رشته مهندسی شیمی پیام نور را بررسی کنید.
رشته مهندسی شیمی پیام نور چه آینده شغلیای دارد؟
از آنجایی که دنیای علم شیمی مدام در حال تغییر است، اثرگذاری و نقش آن نیز در صنایع مختلف نیز روزبهروز بیشتر میشود. یعنی هر چه صنایع مختلف در دنیا توسعه پیدا میکنند، نیاز به تولید محصولات شیمیایی جدید یا طراحی دستگاههای جدید برای خلق مواد شیمیایی، بیشتر و بیشتر میشود.
بگذارید مثال بزنیم؛ در گذشته از افزونههای فناوری نانو در محصولات و صنایع ذخیرهسازی انرژی استفاده نمیشد. ولی الان با پیشرفت علم شیمی، مهندسان شیمی توانستهاند با بهرهگیری از این افزونهها، قدرت و کیفیت باتریهایی را که در سلولهای خورشیدی قرار میگیرند بهبود ببخشند و سهم بهسزایی در تحولات زیستمحیطی ایجاد کنند.
یکی از مهمترین و رایجترین شاخههایی که یک مهندس شیمی میتواند به آن وارد شود، خصوصا در ایران، عرصه پتروشیمی است. نقش مهندسان شیمی در صنایع پتروشیمی همواره یک نقش غیر قابل انکار بوده و این صنایع نیاز اساسی به آنها دارند. حوزههای داروسازی، نساجی، صنایع غذایی، صنایع فلزی، کاغذ، آب و فاضلاب و خودروسازی نیز دیگر حوزههایی هستند که به مهندس شیمی احتیاج دارند. بنابراین اگر اهل تحقیق و مطالعه هستند و ذهنی خلاق برای طراحی و محاسبات صنعتی دارید، آینده بسیار درخشانی در این رشته خواهید داشت.
گرایشهای رشته مهندسی شیمی پیام نور در مقطع ارشد و دکتری چه هستند؟
خبر خوب این است که دانشگاه پیام نور در مقطع کارشناسی ارشد نیز دانشجوی مهندسی شیمی میپذیرد. همچنین متقاضیان میتوانند بدون کنکور و تنها از طریق ثبت نام در آزمون دانشپذیری پیام نور، تحصیلات خود را در مقطع کارشناسی ارشد در گرایشهای زیر ادامه دهند:
- مهندسی شیمی گرایش پلیمر
- مهندسی شیمی گرایش محیط زیست
- مهندسی شیمی گرایش صنایع غذایی
- مهندسی شیمی گرایش طراحی فرایند
مهندسی شیمی گرایش مدلسازی، شبیهسازی و کنترل متاسفانه در حال حاضر امکان ادامه تحصیل در مقطع دکتری برای دانشجویان مهندسی شیمی در دانشگاه پیام نور وجود ندارد؛ ولی شما میتوانید در دانشگاههای سراسری و آزاد به تحصیلات خود ادامه دهید.
آیا تحصیل در رشته مهندسی شیمی پیام نور سخت است؟
اگر بخواهیم خلاصه جواب دهیم، باید بگوییم که تحصیل در رشته مهندسی شیمی برای بسیاری از دانشپذیران کمی دشوار خواهد بود. علت آن هم این است که میبایست بر روی طیف وسیعی از مفاهیم فیزیک، شیمی، ریاضی و اقتصاد مسلط باشیم.
دروسی مثل فیزیک مکانیک، معادلات دیفرانسیل، کارگاه نرمافزار مهندسی، کارگاه نقشهکشی، مهندسی واکنشهای شیمیایی، مهندسی پالایش نفت از درسهای رشته مهندسی شیمی است که نشان میدهد تا چه اندازه تنوع آکادمیک دارد؛ پس بیش از ورود به آن سعی کنید روحیات و قابلیتهای خود را بهدقت بسنجید.
در مجموع اگر به کارهای مهندسی علاقه دارید و دلتان میخواهد در فرایند تحولات علم شیمی در صنایع مختلف نقش داشته باشید، از ورود و تحصیل در رشته مهندسی شیمی لذت خواهید برد.
این را هم به یاد داشته باشید که پاسکردن دروس مهندسی شیمی پیام نور کار سختی نیست! چرا که سوالات امتحانی آن معمولا از الگوی خاصی پیروی میکنند که با مرورشان قادر خواهید بود نمره مناسب کسب کنید. به همین منظور، ما در سایت پی ان یو اگزم نمونه سوالات رشته مهندسی شیمی پیام نور را بهصورت دانلود رایگان گردآوری کردهایم تا با بررسی آنها بتوانید از پس دروس خود برآیید.
همچنین دورههایی را برای شما تدارک دیدهایم با عنوان دوره های آموزشی پیام نور که با شرکت در آنها میتوانید حتی در شب امتحان نیز مهیا حضور بر سر جلسه آزمون شوید و نمره قبولی بهدست بیاورید. از جمله این دروهها میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- دوره شیمی آلی ۱ پیام نور
- دوره شیمی عمومی پیام نور
- دوره شیمی تجزیه ۱ پیام نور
- دوره شیمی معدنی ۱ پیام نور
- دوره مکانیک سیالات ۱ پیام نور
پس لازم نیست رشته مهندسی پیام نور را سخت بگیرید؛ اگر واقعا علاقهمند هستید، وارد آن شوید و روی کمک ما هم حساب کنید.
برای ثبت نام در رشته مهندسی شیمی پیام نور چه کاری باید انجام دهیم؟
ورود به رشته مهندسی شیمی به مانند باقی رشتههای مهندسی است مستلزم پشت سر گذاشتن رشته ریاضی فیزیک در دوران دبیرستان است. سپس با شرکت در آزمون سراسری سنجش و انتخاب رشته، میتوانیم وارد دانشگاه پیام نور شویم. راهش این است که پس از شرکت در کنکور سراسری برای ثبت نام در رشته مهندسی معماری در دانشگاه پیام نور میبایست ابتدا به سایت سنجش مراجعه کنید و از طریق پنل پیام نور فرایند ثبت نام را ادامه دهید.
البته ممکن است در لحظهای که این مقاله را مطالعه میکنید هنوز به تاریخ ثبت نام نرسیده باشید؛ یعنی مجبورید منتظر اطلاعیههای دانشگاه در اینباره بمانید. اما اگر میخواهید این دست از اخبار پیام نور را از دست ندهید ما را در کانال تلگرام شب امتحان پیام نور دنبال کنید تا از تاریخ ثبت نامها، برنامه انتخاب واحد و دیگر رویدادهای مهم پیام نور مطلع شوید.
اگر بخواهیم مروری بر جزئیات رشته مهندسی شیمی داشته باشیم باید بگوییم رشتهای است که در آن به مباحث مهندسی و محاسبات مورد نیاز برای ایجاد تغییر در صنایع شیمیایی پرداخته میشود. یک مهندس شیمی با ارائه طرحها و ایدههای نو میبایست کاری کند که فرایند تولید و پالایش مواد شیمیایی بهبود یابد و دستگاهها و ماشینآلات آن عملکرد بهتری به دست بیاورند تا نتیجتا بتوانند محصولات کمهزینهتر و کارآمدتری وارد بازار کنند.
بازار کار مهندسی شیمی همواره خوب بوده است؛ زیرا تمام صنایع بزرگ مثل پتروشیمی، نساجی، داروسازی و… به حضور یک مهندس شیمی در كادر خود نیاز مبرم دارند. بهجز صنایع نفت و گاز، پالایشگاهها، شاخههای دیگر مثل صنایع پلیمری، صنایع معدنی، آبکاری و خوردگی، بیوتکنولوژی، رنگ و رزین نیز جزء بازار کار این رشته بهحساب میآیند.
در این مقاله سعی داشتیم رشته مهندسی شیمی پیام نور را به شما معرفی کنیم و جزئیاتی پیرامون تعداد واحدهای آن، تاریخ ثبت نام، آیندهای که دارد و… به شما ارائه دهیم. امیدواریم پس از کشف علاقهتان به مهندسی شیمی و تصمیمگیری نهایی نسبت به ورود به این رشته، هر روز بیشتر از دیروز به موفقیت برسید. ما در pnuexam آمادهایم تا با ارائه نمونه سوالات رایگان و همچنین دورههای آموزشی شب امتحانی، شما را در این مسیر یاری کنیم.