رشته مهندسی معماری پیام نور از آن رشتههای جذاب است که تحصیل در آن شیرینیهای خاص خود را دارد؛ خصوصا افرادی که هم دارای ذوق هنری هستند، هم درک ریاضیاتشان بالا است بهسادگی میتواند در این رشته به موفقیت برسند. اما چه قدر رشته مهندسی معماری را میشناسید؟ ما در این مقاله سعی کردهایم برای آنهایی که عاشق طراحیهای مهندسی-علمی هستند و قصد دارند وارد این رشته شوند تمام جزئیاتش را معرفی کنیم. یعنی قرار است به شما بگوییم رشته مهندسی معماری چیست؟ برای فارغالتحصیلی در آن چه تعداد واحد و از چه نوع را باید پشت سر بگذارید؟ چه آیندهای از نظر شغل و تحصیل در انتظارتان است؟ همچنین نحوه ثبت نام، درجه سختی دروس این رشته و بسیار نکات کاربردی دیگر در مسیر تحصیل آن را برای شما شرح دهیم.
رشته مهندسی معماری چیست؟
مهندسی معماری (به انگلیسی Architecture Engineering) بهطور خلاصه رشتهای است از ترکیب مهندسی و هنر در طراحی و ساخت بناهای مختلف. مهارتهای فنی، خلاقیت و درک کافی از نیازهای اجتماعی و محیط زیست، از جمله مهمترین ویژگیهای یک مهندس معمار است تا بتواند با تکیه بر آنها، فضاها و بناهای زیبا، ایمن و در عین حال کاربردی بسازد؛ بنایی که هم برای افراد جامعه مفید باشد هم در حفظ محیط زیست کارساز عمل کند.
یک مهندس معمار باید بتواند با بهرهگیری از مهارتهای فنی و فناوری روز، بنایی طراحی کند که از لحاظ نورپردازی، توزیع الکتریسیته و مصرف انرژی، بهترین بازدهی را داشته باشد. یک مهندس معماری بنا به درخواستی که از او میشود میبایست قادر به طراحی هر نوع بنایی (چه سنتی چه مدرن) باشد؛ یعنی تنوع ایده و خلاقیت بالا از جمله مهمترین قابلیتهایی است که مهندسان معمار دارند.
همچنین شاید برایتان سوال باشد که تفاوت معماری با مهندسی معماری در چیست؟ ببینید معماران فقط از نظر طراحی ظاهری و کاربردی و فضا به پروژه ساخت و ساز کمک میکنند؛ اما مهندسان معماری بهجز طراحی، قادرند بهوسیله استفاده از قواعد مهندسی و فنی و البته با پژوهش کافی، جزئیات مورد نیاز دیگر بنا از جمله طراحی سیستم مصرف انرژی پربازده را نیز به اجرا دربیاورند.
رشته مهندسی معماری پیام نور چند واحد است؟
در چارتی که سایت رسمی پیام نور ارائه داده است رشته مهندسی معماری پیام نور در مجموع ۱۴۰ واحد درسی دارد. شما پس از ورود به این رشته میبایست انتظار دروس مهندسی مثل رایانه در معماری و دروس هنری مثل طراحی معماری و ساختمان را از رشته مهندسی معماری داشته باشید. تقسیمبندی نوع واحدها نیز به شکل زیر است:
- ۲۲ واحد عمومی
- ۲۰ واحد پایه
- ۷۸ واحد تخصصی الزامی
- ۲۰ واحد تخصصی اختیاری
شما برای طیکردن ۸ ترم مقطع کارشناسی رشته مهندسی معماری پیام نور به ۴ سال زمان احتیاج دارید. چنانچه کنجکاوید تا با جزئیات بیشتری دروس این رشته را مرور کنید به فایل PDF چارت رشته مهندسی معماری در صفحه رسمی دانشگاه پیام نور مراجعه فرمایید.
رشته مهندسی معماری چه آیندهای از نظر شغلی دارد؟
بهطور خلاصه باید بگوییم تا زمانی که ساخت و ساز هست، تقاضا برای جذب مهندس معماری هم هست! تازه به این مورد باید موضوع بهینهسازی ساختمان از لحاظ مصرف انرژی و عامل سازگاری با محیط زیست را هم اضافه کنیم که اجرای آن فقط از عهده مهندس معماری برمیآید. وظایف مهندسان معماری به شکل زیر است:
- طراحی پروژههای معماری و ساختمانی
- مدیریت و نظارت بر روند ساخت پروژهها
- برنامهریزی و توسعه شهری
- نظارت بر پروژههای ابنیه عمومی
اغلب شرکتهای معماری و طراحی، شرکتهای مهندسی مشاور، وزارت راه و شهرسازی، شهرداریها و شرکتهای ساخت و ساز همگی به مهندس معماری احتیاج دارند که این یعنی تنوع فرصت شغلی برای فارغالتحصیلان این رشته بسیار بالا است.
گرایشهای رشته مهندسی معماری پیام نور در مقطع ارشد و دکتری چه هستند؟
این دانشگاه در رشته مهندسی معماری پیام نور در مقطع کارشناسی ارشد جذب دانشجو دارد. بنابراین خیالتان از بابت آینده تحصیلی نیز راحت باشد چون میتوانید حتی بدون کنکور و بهصورت فراگیر نیز وارد مقطع کارشناسی ارشد شوید و مدرک فوق لیسانس کسب کنید. تنها کافی است در آزمون دانشپذیری پیام نور شرکت کرده و نمره مناسب بهدست بیاورید.
این را هم اضافه کنیم که متاسفانه دانشگاه پیام نور در مقطع دکتری، رشته مهندسی معماری ندارد؛ ولی شما عزیزان پس از شرکت در کنکور دکتری میتوانید در دانشگاههای سراسری و آزاد در مقطع دکتری با گرایشهای معماری، فناوری معماری و معماری اسلامی به تحصیل در این رشته ادامه دهید.
آیا تحصیل در رشته مهندسی معماری پیام نور سخت است؟
تحصیل در رشته مهندسی معماری برای آنهایی که عاشق طراحی سازهها و ساختمان هستند یک تفریح به حساب میآید. خصوصا اگر در کنار طراحی، به امور فنی نیز علاقه دارید به شما پیشنهاد میکنیم که فرصت تحصیل در این رشته جذاب را از دست ندهید.
همانطور که در بالا گفتیم، اغلب واحدهای رشته مهندسی معماری پیام نور شامل دروس تخصصی میشود که این یعنی اگر از دروس عمومی و پایه فراری هستید برای شما یک رشته ایدهآل به حساب میآید.
دروسی مثل طراحی معماری، بیان معماری، سازه، شبیهسازی عملکرد ساختمان، سیستمهای محیطی، نظریه سیستمها و روشهای تصمیمگیری و… جزء دروس تخصصی مهم رشته مهندسی معماری قلمداد میشود و همانطور که از نام دروس پیدا است، شما باید با طراحی و تجسم کاملا خو بگیرید.
در مجموع باید بگوییم که تحصیل در رشته مهندسی معماری پیام نور کار چندان دشواری نیست؛ یکی از دلایل آن این است که طراحان سوالات امتحانی پیام نور اصولا هر سال از سوالات مشابه استفاده میکنند و معمولا پرتکرار هستند. بنابراین شما میتوانید با بررسی نمونه سوالات رشته مهندسی معماری که ما در سایت پی ان یو اگزم قرار دادهایم، خودتان را برای آزمونهای این رشته آماده کنید.
یکی دیگر از خدماتی که سایت pnuexam ارائه میدهد، دورههای آموزشی پیام نور مختص شب امتحان است که اگر بخواهیم دروس اختصاصی رشته مهندسی معماری را نام ببریم باید از دورههای زیر یاد کنیم:
- دوره اقتصاد مهندسی پیام نور
- دوره استاتیک پیام نور
برای ثبت نام در رشته مهندسی معماری پیام نور چه کاری باید انجام دهیم؟
با توجه به این نکته که رشته مهندسی معماری یک رشته مهندسی است قطعا باید پیش از ورود به دانشگاه، ابتدا در رشته ریاضی فیزیک تحصیل کرده باشیم. پس از شرکت در آزمون سراسری سنجش، میتوانیم وارد دانشگاه پیام نور شویم. این را هم بگوییم که از طریق هنرستان و تحصیل در رشته معماری هم میتوانید وارد دانشگاههای فنی و حرفهای بشوید، ولی برای ورود به دانشگاه پیام نور این امکان وجود ندارد.
شما پس از شرکت در کنکور سراسری برای ثبت نام در رشته مهندسی معماری در دانشگاه پیام نور میبایست ابتدا به سایت سنجش مراجعه کنید و از طریق پنل پیام نور فرایند ثبت نام را ادامه دهید.
البته ممکن است در لحظهای که این مقاله را مطالعه میکنید هنوز موعد ثبت نام فرا نرسیده باشد و شما باید منتظر اطلاعیههای دانشگاه در اینباره باشید. اما باز هم نیازی به نگرانی نیست! ما در کانال تلگرام شب امتحان پیام نور تمام اخبار پیام نور را پوشش میدهیم که شما با عضویت در آن میتوانید از تاریخ ثبت نامها، برنامه انتخاب واحد و دیگر رویدادهای مهم پیام نور مطلع شوید.
رشته مهندسی معماری یک رشته با جذابیتهای بالا است که بازار کار بسیار عالیای دارد. در این رشته در واقع هنر و مهندسی با یکدیگر ترکیب شدهاند و از این ترکیب، یک سری مهارتهایی بهدست میآید که تمام سازههای امروزی بهوسیله آنها هم زیبا میشوند، هم بهینه.
بهینه از چه لحاظ؟ یک مهندس معماری سعی میکند با طراحیهای فنی و مهندسی خود، اتلاف انرژی را به حداقل برساند. برای مثال با توجه به طراحی نورپردازی، کاری کند که مصرف برق بنای مورد نظرش به کمترین حالت برسد. در کل رشتهای است که دانشجو را هم از لحاظ هنری هم از لحاظ فنی به چالش میکشد.
شمایی که در تصمیمگیری نسبت به ورود به رشته مهندسی معماری پیام نور شک دارید، به این نکته توجه داشته باشید که یک فرد با روحیه طراحی خوب و علاقهمند به مسائل فنی و مهندسی میتواند به آیندهای درخشانی پس از تحصیل در این رشته برسد. ما نیز در پی ان یو اگزم با ارائه نمونه سوالات پیام نور و دورههای آموزشی پیام نور، سعی میکنیم مسیر تحصیل در رشته مهندسی معماری را برای شما هموارتر بسازیم.