رشته مهندسی صنایع پیام نور یکی از محبوبترین و پرتقاضاترین رشتههای دانشگاهی است که هر ساله داوطلبان بسیاری سعی میکنند واردش شده و از مزایای شغلیاش با توجه به تقاضای بالا در بازار و صنایع بهره ببرند. از آنجایی که درجه اهمیت این رشته روزبهروز افزایش پیدا کرده است، سعی کردیم یک معرفی جامع از رشته مهندسی صنایع به شما ارائه دهیم و مواردی مهمی مثل تعداد واحدهای آن، پیشنیازها، آینده، درجه سختی و آسانی و… را یادآور شویم.
رشته مهندسی صنایع چیست؟
ببینید بهطور کلی یک مهندس صنایع وظیفه دارد تا با بررسی شرایط و ارائه راهکارهای مفید، فرایند کار و عملکرد یک شرکت یا یک سازمان را بهینهتر کند. یعنی طراحی، ارتقا و نصب سیستم نیروی انسانی در کنار مدیریت مواد اولیه، اطلاعات، تجهیزات و منابع در دست او قرار میگیرد تا کارایی و خروجی تمام اجزای این سیستم، به بهینهترین و پربازدهترین حالت خود درآید.
رشته مهندسی صنایع پیام نور اولین بار در سال ۱۳۷۲ در دانشکدههای فنی و مهندسی دانشگاه پیام نور تدریس شد. البته تاریخچه جهانی این رشته به اواخر قرن ۱۸ و دوران انقلاب صنعتی بازمیگردد؛ جایی که مهندسان برای اولین بار سعی کردند تا با ارائه راهحلهای کلیدی، روند خط تولید کارخانهها را بهبود ببخشند. همچنین جالب است بدانید که رشته مهندسی صنایع اولین بار در سال ۱۳۵۲ وارد ایران شد و در دانشگاه علم صنعت دانشجو جذب کرد.
در ابتدا، تمام سازمانها و کارخانهها از مهندس صنایع بهره نمیبُردند، اما سپس با پیشرفت تکنولوژی و ظهور ماشینآلات صنعتی و همچنین دسترسی بیشتر به منابع و سوخت، جایگاه مهندسان صنایع بیشتر از پیش اهمیت پیدا کرد؛ بهطوری که امروز هر شرکتی و سازمانی به حضور یک مهندس صنایع در تیم پرسنل خود نیاز اساسی دارد.
مهندس صنایع میبایست بهطور مستمر جریانها و اتفاقاتی را که بین تجهیزات و نیروی انسانی میگذرد، مورد بررسی قرار بدهد تا ببیند که از چه روشهایی میتواند روند کاری آنها را بهتر و غنیتر کند. شاید جایی نیاز به تغییر و ارتقا باشد یا اینکه موردی در فرایند کار، اضافه است که باید حذف شود. همچنین یک مهندس صنایع همواره باید تحقیق کند بلکه ببیند که در مورد مواد اولیه و غیره چه تغییراتی میتوان ایجاد کرد تا هزینه تولید کاهش بیابد، در عین آنکه عملکرد کار را نیز بهبود ببخشد.
رشته مهندسی صنایع پیام نور چه آیندهای دارد؟
همانطور که در بالا اشاره کردیم، تمام صنایع و شرکتها برای بهبود و بهینهسازی عملکردشان به یک مهندس صنایع احتیاج دارند. خصوصا برای کسب استانداردهای ISO هر کمپانی باید از مهندس صنایع برخوردار باشد. یکی از مهمترین مزایای حضور این مهندس در هر شرکتی این است که کنترل هزینهها بر عهده او خواهد بود و در دنیایی که اقتصاد آن همواره دچار تزلزل میشود یک مهندس صنایع مثل یک جادوگر عمل خواهد کرد.
شما با ورود به رشته مهندسی صنایع پیام نور آینده خوبی خواهید داشت چون نکته دیگر این است که مهندسین صنایع به سیستمهای طراحی کامپیوتری نیز مسلط هستند؛ یعنی طراحی و برنامهریزی امکانات و تجهیزات سازمان را در دست خواهند داشت. به این ترتیب با ترکیب این طراحیها با مدلسازیهای رایانهای میتوانند فرایند کار و بهرهوری کلی را بهبود ببخشند و از این طریق نیز به کاهش هزینهها کمک کنند.
در مجموع وظایف یا تسکهای یک مهندس صنایع به ترتیب زیر هستند:
کنترل کیفیت
تضمین کیفیت
کنترل پروژه
برنامهریزی تولید
برنامهریزی و کنترل موجودی
این تنوع شغلی یعنی شما تقریبا هیچ صنعتی را پیدا نمیکنید که در کادر نیروهای خود به مهندس صنایع نیاز نداشته باشد. بنابراین توصیه میکنیم اگر روحیه مدیریت منابع در خود میبینید و علاقهمند به حضور در تمام اجزای یک کارخانه یا سازمان هستید، وارد رشته مهندسی صنایع پیام نور شوید و آینده خود را بسازید.
رشته مهندسی صنایع پیام نور چند واحد است؟
در مجموع رشته مهندسی صنایع پیام نور دارای ۱۴۰ واحد و ۵۲ درس است. این را هم بدانید که رشتههای فنی و مهندسی معمولا دروس تخصصی زیادی دارند. رشته مهندسی صنایع در دانشگاه پیام نور هم شامل این قاعده است. البته این رشته در کنار دروس تئوری، دارای دروس عملی و کارگاهی نیز هست که شاید یکی از جذابیتهای آن برای افرادی باشد که به انجام فعالیتهای فنی علاقهمند هستند. این ۱۴۰ واحد به ترتیب زیر تقسیمبندی میشوند:
- دروس عمومی ۲۲ واحد
- دروس پایه ۲۲ واحد
- دروس تخصصی اجباری ۶۶ واحد
- دروس اختیاری ۲۶ واحد
- کارآموزی ۱ واحد (۲۴۰ ساعت)
- کارگاهها ۳ واحد
برای دریافت مدرک کارشناسی میبایست ۸ ترم را پشت سر بگذارید که بهطور میانگین ۴ سال طول میکشد. برای کسب اطلاعات بیشتر پیرامون دروس ارائه شده و نوع هر یک از واحدها پیشنهاد میکنیم به فایل pdf چارت رشته مهندسی صنایع در سایت رسمی دانشگاه پیام نور سر بزنید.
گرایشهای رشته مهندسی صنایع پیام نور در مقطع ارشد و دکتری چه هستند؟
دانشجویانی که از مقطع کارشناسی پیوسته یا کارشناسی ناپیوسته رشته مهندسی صنایع از دانشگاه پیام نور فارغالتحصیل میشوند میتوانند پس از شرکت در کنکور ارشد، به یکی از گرایشهای ارشد مهندسی صنایع پیام نور که در لیست زیر هستند وارد شوند و تحصیلات ارشد خود را ادامه دهند:
- گرایش بهینهسازی سیستمها
- گرایش سیستمهای کلان
- گرایش مدیریت مهندسی
این را هم اضافه کنیم که دانشگاه پیام نور مدتی است بهصورت فراگیر و بدون کنکور نیز اقدام به جذب دانشجوی ارشد مهندسی صنایع کرده و این یعنی شما میتوانید تنها با شرکت در آزمون دانشپذیری پیام نور، به تحصیلات خود در مقطع کارشناسی ارشد نیز ادامه دهید.
همچنین پس از اتمام دوره کارشناسی ارشد، میتوانید از طریق شعبه مرکز تحصیلات تکمیلی دانشگاه پیام نور تهران تحصیلات خود را در مقطع دکتری و با گرایش بهسازی سیستم دنبال کنید و صاحب مدرک دکتری شوید.
آیا تحصیل در رشته مهندسی صنایع پیام نور سخت است؟
از آنجایی که مهندسی صنایع جز رشتههای فنی و مهندسی محسوب میشود شما میبایست دروس ریاضی و دیگر دروس تحلیلی مثل اقتصاد و آمار مهندسی و.. را تا حد متوسط به بالا بلد باشید. تنوع دروس در رشته مهندسی صنایع، هم آن را جذاب میکند هم اینکه برای برخی از دانشجویان تبدیل به یک چالش میشود. شما در این رشته هم باید ریاضی بخوانید، هم دروس مدیریتی و دروس مربوط به کامپیوتر مثل برنامهنویسی دارید هم باید به سر کارگاه بروید.
البته دروسی که در این رشته تدریس میشوند آنچنان عمیق نیستند و معمولا با کمی مطالعه میتوان از پس آنها برآمد. همچنین اغلب سوالات امتحانی پیام نور هر ساله تکرار میشوند و ما نیز در سایت پی ان یو اگزم تمام نمونه سوالات رشته مهندسی صنایع پیام نور را بهصورت رایگان در اختیار شما عزیزان قرار دادهایم.
همچنین اگر شرایط حضور بر سر کلاسهای درس را هم ندارید، دوره های آموزشی پیام نور ما کمک حالتان خواهد بود تا بتوانید در مدتی کوتاه، نمره خوب بهدست بیاورید. از جمله این دورهها عبارتند از:
- دوره برنامه سازی مقدماتی پیام نور
- دوره استاتیک پیام نور
- دوره معادلات دیفرانسیل پیام نور
- دوره اقتصاد مهندسی پیام نور
- دوره تحقیق در عملیات پیام نور
- دوره شیمی عمومی پیام نور
در سراسر ایران ۱۶۰ دانشگاه پیام نور پذیرنده ۶۴۱۰ نفر دانشجوی رشته مهندسی صنایع هستند. شرایط شهریه در دانشگاههای پیام نور هم واقعا از لحاظ اقتصادی مقرون بهصرفه است.
برای ورود به رشته مهندسی صنایع پیام نور چه کاری باید انجام دهیم؟
برای ثبت نام در رشته مهندسی صنایع ابتدا باید در رشته ریاضی و فیزیک تحصیل کرده باشید. پس از شرکت در کنکور سراسری، این امکان برای شما فراهم است که به دانشگاه پیام نور بروید و شروع به تحصیل دراین رشته کنید. این را اضافه کنیم که برای ثبت نام رشته مهندسی صنایع در دانشگاه پیام نور میبایست به سایت سنجش مراجعه کنید و از طریق پنل پیام نور فرایند ثبت نام را ادامه دهید.
البته اگر هنوز موعد ثبت نام فرا نرسیده و پنل سایت پیام نور بسته است باید منتظر اطلاعیههای دانشگاه در این باره باشید. اما نگران نباشید! ما در کانال تلگرام شب امتحان پیام نور تمام اخبار پیام نور را پوشش میدهیم که شما با عضویت در آن میتوانید از تاریخ ثبت نامها، برنامه انتخاب واحد و دیگر رویدادهای مهم پیام نور مطلع شوید.
رشته مهندسی صنایع پیام نور از رشته پرمخاطب است که بازار کار بسیار خوبی هم دارد. وظایف یک مهندس صنایع این است که با مدیریت فرایند کار و طراحی و برنامهریزی دقیق، کاری کند که بازدهی کار بالا برود و هزینهها تا حد امکان پایین بیاید. بنابراین اگر فردی هستید که از تنوع تسک در محیط کار لذت میبرید و عاشق مدیریت منابع هستید و خودتان را فردی دقیق میبینید وارد رشته مهندسی صنایع شوید.
در دانشگاههای پیام نور امکان ادامه تحصیل در رشته مهندسی صنایع در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری نیز فراهم است و فارغالتحصیلان رشته مهندسی صنایع میتوانند پس از اتمام دوران تحصیل خود، وارد بازار کار شوند و شروع به کسب درآمد کنند.
ما هم در سایت پی ان یو اگزم همراه شما دانشجویان رشته مهندسی صنایع پیام نور خواهیم بود و با در اختیار گذاشتن نمونه سوالات امتحانی رایگان و ارائه دورههای شب امتحانی، شما را در مسیر تحصیلیتان راهنمایی خواهیم کرد.